Jak se starat o litinové nádobí?

I když je nádobí z litiny obvykle vysoce odolné, neznamená to, že o něj není potřeba pečovat. Pouze tak může sloužit dobře a dostatečně dlouho.

Co dělat před prvním použitím?

litinové nádobíLitinové nádobí předchází pouze ta nejlepší pověst. Navíc se nejedná o nic levného. Proto si spousta lidí myslí, že je prakticky nezničitelné a podle toho se k nádobí z litiny pak i chovají. Ovšem i v tomto případě je nutné řídit se určitými radami, které pomohou kuchyňské náčiní z přírodní litiny uchovat dlouho v co nejlepším stavu. Novopečený majitel litinového nádobí by ho měl před prvním použitím důkladně omýt. Stačí k tomu pouze horká voda a měkká houbička. Důležité je nepoužívat žádné saponáty ani další mycí prostředky s chemickými přísadami. Nádobí pak stačí nechat okapat nebo utřít utěrkou. Někdo vnitřek potírá olivovým olejem, ale není to nezbytnost.

Jakým způsobem litinové nádobí používat?

Kvalitní litina vydrží opravdu hodně. Nádobí z tohoto materiálu lze využívat i k vaření na otevřeném ohni, což se třeba o nerezových hrncích říci nedá. Před použitím se však doporučuje nádobí prohřát, například v troubě. Nemusí to být dlouho, stačí dvě, maximálně tři minutky. Ani přírodní litina totiž není nezničitelná a při náhlé změně teplot by se mohla poškodit.

Jak nádobí z litiny mýt?

Stejně jako před první použitím, tak ani následně by litinové nádobí nemělo přijít do kontaktu s čistícími prostředky na chemické bázi. V kombinaci s vodou by se mohlo stát, že by povrch nádobí mohl začít korodovat. Ze stejného důvodu není vhodné používat k mytí myčku. Pokud se na povrchu objeví malá vrstva rzi, není potřeba panikařit a objednávat nové hrnce. Rez se dá jednoduše odstranit ubrouskem.

Skladování

Uskladnění litinového nádobí není žádná věda. Stačí ho prostě uložit na místo, kde panuje sucho a teplo, například do kuchyňské linky.