Kvalitní hrnce

Když se řekne hrnec, je to velice všeobecný a nekonkrétní pojem. K čemu vlastně takový hrnec může sloužit a jak vypadají různé typy hrnců? Na první pohled možná trochu fádní téma nabízí spoustu zajímavých variant a často i překvapivých odpovědí. Hrnce můžeme rozdělovat podle velikosti, tvaru, použitého materiálu nebo podle účelu, k němuž jsou primárně určeny. Vždy bychom měli rozhodně dávat přednost kvalitnímu nádobí, které má dostatečnou životnost, vhodným způsobem přenáší teplo, je zdravotně zcela nezávadné a přitom i hezky vypadá. Jako nejvhodnější volba nám v tom případě jednoznačně vycházejí litinové hrnce, u kterých se spojuje klasický materiál s výše uvedenými vlastnostmi.

 

Je litina materiálem minulosti, současnosti nebo budoucnosti?

Čistá litina je vlastně železo s příměsí uhlíku, jedná se o materiál velmi odolný proti tlaku, skvěle vedoucí teplo a dostatečně odolný proti otěru, vyznačuje se poměrně vysokou hmotností spolu s nízkou pružností. Je však nutné brát v úvahu i její překvapivou křehkost při tvrdším nárazu. Tento spolehlivý materiál je lidstvu znám už hodně dlouho, historie slévání litiny je o něco mladší než historie používání bronzu. Podle historických záznamů se kvalitní litina v Číně vyráběla už ve 4. století před naším letopočtem, v Evropě se její používání rozmohlo významněji překvapivě až ve čtrnáctém století. Ke zhotovení nelze použít vyražení z plechu, vždy se jedná o technologii odlévání, odtud pochází i její název. Litinové nádobí se v našich domácnostech běžně používá a v moderní kuchyni je velmi žádáno. Objevuje se i litina, zušlechťovaná různými příměsemi, nejlépe se ale stále osvědčuje ta, která je vyráběna tradičními metodami podle léty prověřených postupů. S litinou se budeme jistě setkávat i v nadcházejících desetiletích a nachází své využití nejen při výrobě nádobí, slouží i k mnoha dalším účelům.

Hrnce pro ukládání i přípravu potravin

Hrnce nejrůznějšího tvaru slouží k uchovávání potravin i jejich tepelné přípravě, většinou jsou opatřeny pro snadnější transport i přidržení jedním nebo dvěma uchy a často k nim patří i poklice v odpovídající velikosti. Ta je také opatřena úchopným madlem, nejčastěji je zhotovena ze stejného materiálu jako hrnec, někdy bývá pro lepší přehlednost při vaření skleněná. V hrnci lze potraviny ohřívat, vařit, dusit, zapékat, můžeme v něm také připravovat omáčky.

Litinové hrnce mají dobrou pověst

Protože hrnce i další kuchyňské nádobí z litiny výborně snášejí i vysoké teploty a díky poměrně silným stěnám brání prudkým či příliš rychlým teplotním výkyvům, jsou pro vaření velmi žádané. Jediným omezením, na které je třeba brát ohled, je teplotní limit 230°C, jenž platí pro hrnce se skleněným i poklicemi. Můžeme je používat na plynovém hořáku, na indukční desce i elektrické plotýnce, keramickém vařiči i na otevřeném ohni. Další výhodou je bezproblémové používání kovového náčiní, nejsme tedy odkázáni jen na dřevěné a plastové lžíce, vařečky a naběračky. Litina se navíc i dobře myje a když dáme pozor na její křehkost, je to prakticky nezničitelné nádobí. Kdo si jednou zvykne na své litinové hrnce a pánve, ten už většinou jiné nechce.