Zvyk je železná košile nebo litinový hrnec

Když si zvyknete vařit v osvědčeném nádobí, jen neradi se budete „přeškolovat“ na nějaké jiné, ovšem pokud se zmíněný problém týká vaření v litinovém nádobí, ani ho řešit nemusíte. Stačí nahradit poškozené nádobí nebo doplnit výbavu kuchyně o další typy a velikosti, vaření na čisté přírodní litině je stále ideální volbou. Litina je vyhlášená svou odolností a dlouhou trvanlivostí, problém tedy může vyvstat jedině v případě nesprávného zacházení, jinak o tomto nádobí platí podobné rčení, jaké se používá u značkových vín: „čím starší, tím lepší“.

 

Co litinové hrnce nemají rády

Litina je velice odolná a pevná, ovšem je poměrně křehká při nárazu, takže pád litinového hrnce nebo jiného nádobí z litiny na tvrdý povrch z větší výšky znamená většinou velký problém. Pokud to odneseme modřinou na noze, nebývá to tak zlé, ale prasklá litina už se nedá lepit, svařovat ani jinak spravovat. Příště si už určitě dáte pozor, ale ani tak si nemusíte bezradně zoufat. Stejně kvalitní litinové hrnce, poklice a další kuchyňské vybavení, jako jste zdědili třeba po babičce nebo dokonce prababičce můžeme zakoupit i dnes. Ano, skutečnou ručně zpracovanou litinu z nejkvalitnějších zdrojů, ošetřenou podle tradičních receptů. Stačí si vybrat z nabídky švédské firmy SKEPPSHULT, která se svou kuchyňskou litinou proslavila po celém světě. Vždyť už ji vyrábí více než sto let, historie firmy se píše již od roku 1906!

 

Důležitá je i správná údržba litinového nádobí

Pokud litinu používáte už delší dobu, jistě víte, oč se jedná. Litina je totiž materiál, který má specificky porézní povrch a ačkoli při vaření můžeme použít i kovové náčiní a příbory, v žádném případě nepatří do myčky na nádobí a k omývání nesmíme ani používat agresivních chemických prostředků, vhodné nejsou ani hrubé a ostré mycí nástroje (například drátěnka).

Litinu omýváme horkou, čistou vodou, k odstranění nečistoto můžeme použít měkký kartáč nebo houbičku na nádobí, po vysušení je vhodné hlavně vnitřní část nádobí potřít rostlinným olejem bez přidaných solí. Podpoříme tím nepřilnavost a zabráníme oxidaci.