Hrnce z litiny jsou prostě klasika, neměly by scházet v žádné moderní kuchyni. Díky použitému materiálu se jedná o skutečně ideální kuchyňské nádobí, které snese i přípravu surovin při vysokých teplotách, nevadí mu časté používání, dobře vede i drží teplo při pomalém vaření a v neposlední čadě se snadno omývá. Povrch litiny je odolný i proti otěru a poškrábání, takže kromě dřevěného a plastového náčiní můžeme použít i své oblíbené kovové naběračky, lžíce, vidličky, cedníky či šťouchadla a metly. Litinové nádobí poznáme na první pohled podle charakteristické barvy, povrchu a poměrně vysoké hmotnosti. Naši pozornost si zaslouží především takzvaná „přírodní“ litina, která se vyrábí z toho nejkvalitnějšího materiálu a podle klasických postupů. Litina bez chemické povrchové úpravy a bez jakýchkoli smaltových nebo jiných potahů je prostě špička, na které vaří i ty největší hvězdy kuchařského nebe, určitě dobře vědí proč!
Litinové hrnce se i při vyšší ceně rozhodně vyplatí
Cena kvalitních litinových hrnců se samozřejmě pohybuje o něco výš než u levného kuchyňského nádobí, ale je třeba si uvědomit, že se jedná o zdravotně zcela nezávadné nádobí s takřka neomezenou životností. Litinu lze použít v troubě, na plynovém i elektrickém sporáku, na indukční desce i na otevřeném ohni, díky přenosu tepla se rovnoměrně připravují suroviny v celém hrnci. U vyšších hrnců, používaných především k tradičnímu vaření (polévky, omáčky) se teplota od zdroje rozšíří i na boční strany hrnce a díky tomu je příprava rychlá a stejnoměrná. Nízké hrnce se používají také k pečení a dušení (často v kombinaci s litinovými nebo skleněnými poklicemi), teplota působí stejnou intenzitou na celé spodní ploše nádoby a samozřejmě také z bočních stran.
Každý tvar má své opodstatnění
U kvalitních litinových hrnců s setkáme s nejrůznějšími provedeními, není to jen o velikosti, ale i o celkovém tvaru, výšce a provedení. Ty nejmenší litinové hrnce (o objemu do 2 až 3 litrů) se hodí pro ekonomické vaření, kdy připravujeme porci jen pro jednu nebo dvě osoby, větší hrnec (od 3 do 5 litrů) je vhodný pro přípravu jídla pro početnější rodinu nebo pro případ, že si chceme navařit „do zásoby“. Pořídit si samozřejmě můžeme i hrnce s opravdu velkým objemem (klidně i hodně přes zmíněných 5 litrů), v těch připravíme s přehledem a najednou i pohoštění pro početnější společnost. Oválné hrnce mají výhodu v dobrém přístupu k surovinám, pokud potřebujeme obsah litinového hrnce častěji míchat nebo obracet, je to velmi vhodné řešení. Z litiny se vyrábějí i skvělé pekáče, opatřené důkladnou litinovou poklicí.
Další fakta, která mluví pro litinové nádobí
● Litina vede teplo mnohem lépe než nerezová ocel, navíc ho i dlouho udrží, takže nedochází k nerovnoměrnému propečení
● Akumulace tepla je u litiny velmi rychlá (rychle se ohřeje) a intenzívně ho vyzařuje, díky tomu je vařené v litinovém nádobí i energeticky (a tudíž i finančně) úsporné
● Díky tomu, že je litina magnetická, funguje výborně i na indukční ohřev
● Čistá přírodní litina získá časem ještě vyšší nepřilnavost, neuvolňuje škodlivé látky